Nytt filformat för webben

Ett filformat är ett standardiserat sätt att spara information på en hårddisk. Det finns mängder av filformat för fotografier, men bara tre som fungerar på internet:

  • JPG
  • PNG
  • WEBP

Först några rader om vad vi vill med ett visst filformat för bilder på webben. Önskvärda egenskaper:
Komprimering – Små filer men ändå med hög kvalitet (storlek <-> kvalitet).
Metadata – filen kan lagra text: kameratyp, plats (GPS), fotoriktning, bländare/tid, tidpunkt, infotext, fotograf etc.
Stöder animationer – att kunna lagra flera bilder som filmrutor.
Stöder genomskinlighet
Stöds av alla webbläsare
Det ska vara öppet, dvs fritt att använda för alla.

Komprimering (storlek <-> kvalitet) är i allmänhet den viktigaste faktorn när man väljer format. Vi vill att webbsidan ska ladda snabbt, men vi vill också ha hög kvalitet på bilderna. I dag har så gott som alla (i västvärlden) tillgång till bredband (snabb uppkoppling) vilket har medfört att kvalitet prioriterats framför filstorlek på ett annat sätt än när alla hade långsam modemuppkoppling och det kunde ta en minut att hämta en bild av hyfsad kvalitet.
Men kraven på snabbhet har ändå ökat de senaste åren – webbplatserna blir mer och mer komplicerade, det är mycket som ska laddas ner. Script ska exekveras, css-kod ska hämtas från olika håll och tillämpas, typsnitt ska hämtas från olika håll etc. Därför har kraven på bildfilernas storlek <-> kvalitet också ökat. T ex så har din webbsidas laddtid betydelse för din SEO-rankning – alltså hur högt placerad du blir i Googles sökresultat.

En regel som gäller alla typer av bilder är att de bara ska komprimeras en gång – vid publiceringen. Undantag är de bilder som kommer från t ex en mobilkamera och som är komprimerade redan då. En sådan bild bör öppnas på datorn och sparas om i ett okomprimerat format (.psd rekommenderas) för lagring. Sedan kan den exporteras för t ex webbpublicering i ett komprimerat format.

JPG är väl bekant för alla. Det har varit standardformat för fotografier på webben sedan internets födelse. Som alla webbformat komprimeras bilden med medföljande kvalitetsförlust, men tekniken har mer än 30 år på nacken och är väl inget format att rekommendera idag – dåligt förhållande storlek <-> kvalitet, ingen genomskinlighet, ingen animation. Dock är det fortfarande (av vana och tradition) det populäraste fomatet på internet. Och alla webbläsare stöder det – även på gamla datorer och surfplattor.

PNG är inte lika gammalt och ger bättre bildkvalitet än JPG, särskilt på detaljnivå. Formatet stöder oförstörande komprimering såväl som förstörande, men oförstörande komprimering ger alltför stora filer för webbpublicering. Det är svårt att få till komprimerade PNG-filer i Photoshop utan det blir megastort när man försöker exportera. Dock stöder formatet genomskinlighet och har länge varit det naturliga valet för den som behöver det i sina bilder.

Webp är det moderna webbformatet, utformat utifrån de krav som finns idag. Det stöder genomskinlighet och animationer (hejdå GIF – äntligen!) och allt annat önskvärt samt att formatet ger överlägset bäst förhållande storlek <-> kvalitet. Se exempel nedan. Formatet är utvecklat av Google och helt fritt.
Problemet har varit att formatet inte stötts av alla webbläsare, samt att det inte gått att exportera .webp från Photoshop.
Men nu, från och med årets uppdatering är formatet infört i Photoshop och nu stöds det av alla moderna webbläsare.

För att exportera som .webp från Photoshop kan man ännu inte använda de vanliga Export as… eller Save for web… utan men måste använda Save as copy… i Arkiv-menyn.
Animationsmöjligheten är heller inte tillgänglig i Photoshop än, sådant får man hitta på nätet – googla animations webp så kommer det flera gratis alternativ.
Förhoppningsvis finns formatet snart bland de andra exportformaten och med animationsmöjligheter.

Slutsats: vänj dig vid att använda webp. Använd 50-60 i kvalitet (medel). Det är så mycket bättre och betyder så mycket för laddtiden, särskilt för webbplatser med många bilder. Den enda nackdelen är väl att Google ligger bakom, att en kommersiell nätjätte tar ett ännu hårdare grepp om internet…

Nedan samma utsnitt ur en stor bild för webbpublicering (1800 x 917 px), komprimerad med tre olika format. Du ser själv – webp-formatet ger en helt överlägsen bildkvalitet och den minsta filen.

JPG Medelkvalitet – 321 kB
PNG Medelkvalitet – 2,3 MB (!)
Webp Medelkvalitet – 244 kB

Kommentar: att png-filen blir så stor är svårt att förklara. Det skulle kunna vara så att Photoshop bara ger möjlighet till oförstörande komprimering – om inte bilden hade varit så tydligt förstörd…