WordPress på webbhotell

Den som vill driva en webbplats måste ha tillgång till en webbserver. En webbserver är helt enkelt en dator med stor lagringskapacitet och en viss programvara, naturligtvis uppkopplad mot internet.
Det finns företag som har som affärsidé att erbjuda plats på webbserver och de kallar sig webbhotell.


Ett webbhotell kan vara relativt dyrt och rikta sig mot företag med mycket höga krav på driftsäkerhet, support, trafikkapacitet, snabbhet och anpassningsmöjligheter. Stora webbshoppar, webbyråer, webbtidningar och magasin tillhör deras målgrupp.
Exempel på sådana är Oderland.se, Beebyte.se och Loopia.se. Kostar 2-10 000 kr om året.

Sedan finns billigare webbhotell för mindre företag och privatpersoner med mer moderata krav. De brukar fungera alldeles utmärkt för den vanliga användaren. Exempel på sådana är One.com, Misshosting.se och Inleed.se. Här ligger priserna på 400 -1000 kr/år.
I nuläget rekommenderar vi Inleed.se, välj då alternativet Special.

Några saker att tänka på när man väljer webbhotell:
Ofta lockpriser som bara gäller ett år eller några månader. Kan bli betydligt dyrare sedan.
• Se till att det finns s k One-click-installation av WordPress.
• Det är bra om man får ha flera sajter på kontot. Kanske en testsajt och en riktig? Och en liten webshop?
• Det som kallas SSL, en nödvändig säkerhetslösning, ska ingå utan extra kostnad.

Så här går det till:
Gå till webbhotellets webbplats och klicka på ”Beställ”, ”Kom igång”, ”Köp nu!” eller vad det nu står på den stora knapp som nästan alltid finns där.

  1. Välj domännamn. Domännamnet blir din adress på internet. Exempel: erikeliasson.se, erikeliasson är domänen, .se är den s k toppdomänen. När du har bestämt dig för en domän kollar du om den är ledig, t ex på iis.se om det är en .se-adress du vill ha. Annars kan du kolla på t ex loopia.se. Domännamnet använder du också till mailadresser, du kan i allmänhet ha hur många mailkonton du vill under din domän (ex info@erikeliasson.se, erik@erikeliasson.se etc). Kostar ingenting extra.
    Det första steget är alltså att bestämma vilken domän du vill ha.
    Du köper domännamnet av webbhotellet och betalar per år för det.
  2. Välj webbhotellspaket. De flesta webbhotell har paket i olika prisklasser. Kolla om WordPress-installation ingår, kolla om du får ha flera sajter/domäner och subdomäner (t ex test.erikeliasson.se, jmg.gu.se) på kontot. Näst billigast är ofta det bästa alternativet.
  3. Förmodligen får du ett mail med bland annat adress och inloggning till en sorts kontrollpanel. Via den kontrollpanelen kan du installera WordPress.
  4. När du gjort det får du vänta ett tag, kanske några timmar, innan du kan hitta din WordPress-webbplats på din domänadress.

EE