Endagsredaktionen

Reporter:

Logga in på avisen.jmg.gu.se/wp-admin eller på dagbladet.jmg.gu.se/wp-admin som Reporter. Lösenordet finns i salarna.

Som reporter får du bara skapa en artikel och lägga in text för att sedan skicka den vidare till webbredaktören. Som lägger in bilder och bildtexter, skapar bildspel och annat webbspecifikt, för att sedan publicera den färdiga artikeln.

Så här gör du:
Klicka på Inlägg i vänsterspalten och välj Skapa nytt.

I rutan Ange titel här skriver du ett rubrikförslag.

Den översta stora rutan är för din ingress. Skriv eller kopiera in din ingress här. I verktygsfältet ovanför skrivfältet finns en clipboard-liknande symbol (Klistra in som text) –  klicka på den innan du klistrar in från Word.

Samma med brödtextfältet. Du kan formatera din text precis som i Word, fetstil, kursiveringar, punktlistor, indrag, länkar mm. Var dock försiktig och ändra inte typsnitt eller teckenstorlek.

Du får gärna skriva eventuella bildtexter längst ner i brödtextfältet, markera tydligt med fetstil Bildtexter och kanske en linje över, så webbredaktören ser och kan lägga in dem ihop med bilderna.

Skriv författare, skriv ett begripligt nyckelord och kryssa i rutan Egna bilder, om sådana finns (som du lägger in i mappen Råbilder på servern i en mapp namnad med nyckelord).

”Granskad av webbred” ska stå på Nej.

Klar? Klicka på Publicera.

 

Webbredaktör:                              manual webbred  (pdf)

Logga in på avisen.jmg.gu.se/wp-admin eller på dagbladet.jmg.gu.se/wp-admin som webbred. Lösenordet finns i salarna.
Du måste använda Google Chrome.

Som webbredaktör ska du:
• bearbeta artiklar som reportrarna lagt in – i första hand lägga till bilder och bildtexter, men också skriva bättre rubrik. Även lägga till ev video och ljudklipp, faktarutor, och kanske interaktivt extramaterial som tidslinje, kartor, grafik.
• Skapa nyhetsvärderade puffar på förstasidan och på avdelningssidan – med hjälp av s k Arlima-listor (se nedan).
• Göra i ordning och beskära bilder i Photoshop.
Bearbeta artikel för publicering:
I högerspalten ser du en ruta Artiklar att publicera. Det är en Att göra-lista för webbredaktörerna. När reportern lämnat en artikel ska den hamna där (detta är beroende av en knapp i inmatningsformuläret – Granskad av webbred – ja/nej.) Klicka på en av artiklarna så öppnar den sig, klicka sedan på Redigera inlägg i det svarta fältet allra överst.
Korrläs artikeln.
Arlima-listor  
Med hjälp av Arlimas artikellistor placerar du nyhetspuffar på avdelningssidorna och på ettan.
I listen högst upp på sidan står det Artikellistor. Klicka på den så får du upp en dropdownmeny med olika avdelningar + ett antal listor för ettan.
Välj den avdelning som är intressant, t ex kultur/nöje eller Inrikes.
På skärmen får du då upp en lista med de puffar som nu finns på den sidan.
Vill du ta bort någon från listan så håller du markören ovanför och klickar på krysset som då visas till höger om rubriken.

Vill du lägga till en nyhet så går du till Artikelsök till höger på skärmen och klickar på Sök. Då får du upp de senast inlagda artiklarna under. Om artikeln inte är ny avgränsar du din sökning genom att välja aktuell kategori under Alla kategorier.
Ta nu tag i den rubrik som du vill göra en puff av och dra den till Artikellistan. Placera den där du vill att den ska ligga på sidan, högst upp, mellan två – eller kopplad till en annan befintlig nyhet (Först lägger du den under, släpper, tar tag i den igen och drar den lite till höger. Se illustration.)
När du lagt till en nyhet till listan dubbelklickar du på den. Då öppnar sig ett fönster till höger där du kan redigera texten, lägga till bild, skriva om rubriken så att det blir grafiskt snyggt. Du kan kolla hur det blir genom att klicka på Dölj/visa förhandsgranskning av artikel.