WordPress på webbhotell

Den som vill publicera sig med WordPress har två alternativ: wordpress.com eller webbhotell med egen wordpressinstallation.

1. WordPress.com

WordPress.com erbjuder en enkel blogglösning som är gratis. Man får några bloggteman att välja bland och några tillägg.

Fördelar:
Det är enkelt att komma igång
Det är gratis

Nackdelar:
Mycket begränsade möjligheter att utveckla webbplatsen
Inte en egen domän

Vill man koppla ett domännamn till och få fri tillgång till teman och plugins får man betala. Dyrare än de flesta webbhotell och utan den support och service som finns där.

Detta är inte ett alternativ för den som ska gå kursen Medieproduktion. Då krävs möjligheter som WordPress.com inte erbjuder. Se nästa stycke.

2. Webbhotell

Att köpa plats på ett webbhotell och lägga upp en egen WP-webbplats där är inte svårt. Då köper man i regel ett eget domännamn också.

Fördelar med detta: egen domän (webbadress), du kan välja mellan alla WordPress teman, tillägg och widgets. Du har kvar sajten så länge du vill.

Det finns en mängd företag som erbjuder webbutrymme med WordPress-installation. Vissa är billiga – för den som har måttliga krav på trafikmängd, support och driftsäkerhet m m – andra är dyra – för stora företagssajter, webbshoppar etc med mycket höga krav.

Exempel på billiga leverantörer med one-click installation av WordPress:

https://misshosting.se/webbhotell/

https://www.inleed.se/webbhotell/

https://www.one.com/sv/

Exempel på lite dyrare leverantörer (för professionella krav):

https://www.oderland.se/

https://www.loopia.se/

Jag rekommenderar ingen och alla av de ovanstående – det är upp till dig att jämföra priser och erbjudanden. Observera att det bara är exempel (det finns fler) och de är inte i någon särskild ordning.

3. Komma igång

Det är i allmänhet tydliga anvisningar på webbhotellens sidor. Gången brukar vara:
Kolla om domännamnet du tänker dig är ledigt. Om ja, så väljer du att köpa den. Då förs du till en sida där du ska välja vilken typ och prisklass på webbhotellet du önskar. Se till att där finns one-click installation av WordPress, det är det viktigaste just nu. Ingår där någonting som heter SSL också så är det bra. I allmänhet räcker det med det billigaste alternativet.

Till sist kommer du till kassan och får betala – oftast för ett år i förväg. Där betalar du för själva webbutrymmet + domännamnet + ibland någon form av uppläggningsavgift. Kanske 350-450 kr. Ibland billigare om du hittar något extraerbjudande.

Sedan kanske du får vänta lite innan din nya domän fungerar så du kan komma åt din sajt och slutföra wp-installationen enligt instruktioner du hittar när du kommer dit. Vissa webbhotell erbjuder en tillfällig adress så du kan slutföra installationen och börja jobba omedelbart. När du installerar kommer du att få ett förslag på lösenord – kan se ut på det här viset: IkG0O@0#Uf3@&w!8b&$!HuUj. Men du kan hitta på ett eget, som går att komma ihåg – bara att skriva över. Tips: Hitta på något som definitivt inte finns i några ordböcker, kanske en konstig kombination som ändå ger dig något visuellt att komma ihåg – typ hästjeans eller skorstensgräs, kanske med ett konstigt tecken efter (#, €, & eller nåt). Då bör du få ett tillräckligt starkt lösenord som ändå går att komma ihåg.

När du kommer till din installerade WP-sida ser du förmodligen en stor bild med en blomkruka. Skriv dindomän.se/wp-admin i browserns adressruta så kommer du till Panelen, det som i branschen kallas back-end (det som syns utåt kallas då front-end). Där utvecklar du din webbplats utseende och funktioner och där fyller du den med innehåll.

En liten snabbguide hittar du här:

https://www.iis.se/fakta/kom-igang-med-wordpress-2/